רבים המקרים בהם תלונה במשטרה על מעשים מיניים קשים מסתיימת בהחלטה מקוממת של הפרקליטות לסגור את התיק ללא כתב אישום (זה קורה בכ 85% מהתיקים על עבירות מין ובכ 92% מהתיקים על אונס). ב 74% ממיעוט התיקים בהם כן מוגש כתב אישום, ישנם הסדרי טיעון מקלים ביותר- כך עפ"י נתונים שפורסמו בסמוך לכתיבת מאמר זה. בתביעה אזרחית על הטרדה מינית המצב שונה.
הליכים פליליים לעומת הליכים אזרחיים
נפגעי הטרדה מינית יכולים לנקוט בפעולות חוקיות שונות במסגרת הערוץ הפלילי או במסגרת הערוץ האזרחי או גם וגם. לנפגעי הטרדה מינית בעבודה או במוסד להשכלת בוגרים או בגופי ספורט עומדת גם האפשרות להגיש תלונה לאחראית למניעת הטרדה מינית, שאמורה להיות בכל מקום כזה.
ההליכים הפליליים
במסגרת ההליכים הפליליים, הנפגעים זכאים להגיש תלונה במשטרה, המשטרה פותחת בחקירה ומגישה את ממצאיה לפרקליטות והפרקליטות מקבלת החלטה אם להגיש כתב אישום ובגין אילו עבירות, או לחלופין- אם לסגור את התיק ללא כתב אישום (מה שקורה כאמור ברוב עצום מהמקרים).
נטל ההוכחה הנדרש בהליך הפלילי הינו "מעבר לספק סביר" (כ 95% ומעלה) ואם הפרקליטות תחשוב שהסיכוי להרשעה נמוך יותר התיק ייסגר ללא כתב אישום. כתוצאה מכך, ברוב ההטרדות המיניות, הפוגעים כלל לא יעמדו לדין פלילי.
ההליכים האזרחיים
במסגרת ההליכים האזרחיים, הנפגעים זכאים להגיש תביעה אזרחית נגד הפוגעים – במקרים רבים לפני הגשת תביעה מתקיים הליך בלתי פורמלי מחוץ לכותלי בית המשפט בין עוה"ד של הצדדים.
נטל ההוכחה הנדרש בהליך אזרחי הוא רק 51% ולכן אם התיק הפלילי נסגר ללא כתב אישום- הדבר על פי רוב כמעט חסר משמעות מבחינת ההליך האזרחי.
בהליכים אזרחיים, הנפגעות והנפגעים מנהלים את ההליך באמצעות עורך הדין שלהם ויש להם שליטה מלאה על ניהול ההליך. לעומת זאת ההליכים הפליליים מנוהלים על ידי הפרקליטות ולנפגעות ולנפגעים אין כמעט שליטה על ההליכים.
עורך דין מהפרקליטות לעומת עורך דין אזרחי
מי שמנהל את ההליכים הפליליים הוא פרקליט מהפרקליטות והוא מייצג את המדינה ולא את הנפגעות ונפגעי ההטרדה המינית. מעמדם של אלו במסגרת ההליך הפלילי הוא מעמד של נפגעי עבירה- של עדים. לעומת זאת, עורך דין אזרחי שמנהל את ההליך האזרחי מייצג את הנפגעים ונפגעות ההטרדה המינית והוא מנהל את ההליכים בהתאם לאינטרסים שלהם וממוקד מטרה להשיג עבורם את התוצאה הטובה ביותר.
התביעה האזרחית
מטרת התביעה האזרחית הינה להשיג עבור נפגעות ונפגעי ההטרדה המינית את הפיצוי הגבוה ביותר שניתן, ממי שפגע בהם ובזכויותיהם.
הפיצוי במסגרת תביעה אזרחית אפשרי בשני מסלולים:
- פיצוי ללא הוכחת נזק, שסכומו המקסימלי קבוע בחוק (עד 120,000 ₪ בעת כתיבת מאמר זה) ולבית המשפט יש את שיקול הדעת לפסוק אותו בגין כל מעשה של הטרדה מינית שניתן לראותו בנפרד במסגרת הפרשה בה מדובר.
- פיצוי "עם הוכחת נזק", שסכומו תלוי במידת הנזק שניתן להוכיח בבית המשפט באמצעות חוות דעת מומחה וראיות אחרות. במסגרת פיצוי זה, הפיצוי יכול להגיע לסכומים גבוהים מאד – כמובן בכפוף להוכחת גובה הנזק בבית המשפט.
במקרים רבים ניתן להגיע להסכמי פיצוי במסגרת משא ומתן מחוץ לכותלי בית המשפט עוד בטרם מוגשת התביעה.
הפיצוי שמשולם על ידי מי שפגע בנפגעות ונפגעי ההטרדה המינית מהווה גם כלי יעיל להעניש את הפוגעים וגם כלי שבאמצעותו הנפגעות והנפגעים יכולים לשקם את חייהם ולטפל בעצמם.
ניהול התביעה האזרחית על ידי עורך דין מומחה
יש חשיבות עליונה שההליך האזרחי ובכללו גם התביעה האזרחית על הטרדה מינית, ינוהלו על ידי עורך דין שזהו תחום מומחיותו והוא עוסק אך ורק בכך. דומה הדבר לטיפול של רופא מומחה בבעיה מאד ספציפית כמו למשל בעיה עצבית, שאין שום ספק שאדם שקול יעדיף להיות מטופל על ידי נוירולוג מומחה מאשר על ידי רופא כללי.
עורך דין מומחה העוסק אך ורק בייצוג נפגעות ונפגעי הטרדה מינית
לעורך דין מומחה העוסק אך ורק בייצוג נפגעות ונפגעי הטרדה מינית יש ידע עמוק בעל ערך עצום עבור הנפגעות והנפגעים, ולעיתים בכך יכול להיות ההבדל בין זכיה בתיק לבין הפסד בתיק או לחלופין בין זכיה בסכום מאד גבוה לבין זכיה בסכום נמוך משמעותית.
המומחיות המקצועית והניסיון בתחום
כמובן שהמומחיות המקצועית והניסיון בתחום חשובים ביותר אך בנוסף אליהם חשובה אנושיותו של עורך הדין, יכולתו האמפתית, רגישותו לנפגעות והנפגעים, יכולתו להילחם עבורם עם כל נשמתו ועוד ועוד. התגלמותם של כל התכונות הקריטיות האלו יחד אצל אותו עורך דין ואדם, חייבת להיות דרישת סף שלאף לקוח אסור להתפשר עליה.
עורך דין דורון ויינרייך
עורך דין דורון ויינרייך עוסק בייצוג נפגעות ונפגעי הטרדה מינית ועבירות מין במלוא זמנו ולעולם לא מייצג את הפוגעים.
תאמו פגישת ייעוץ עם עו"ד ויינרייך כבר לימים הקרובים והתחילו מהלך מעצים בדרך לסגירת מעגל עם מי שפגע בכם, להענשתו ולשיקומכם.