התנהגות פוסט טראומטית בהטרדה מינית

קורבנות הטרדה מינית סובלים פעמים רבות גם מצלקות נפשיות קשות כתוצאה מעבירות המין שנעשו בהן ובהם, חלק מהפגיעה הנפשית בה לידי ביטוי בתופעות פוסט טראומה שונות. כותב מאמר זה אינו פסיכיאטר או בעל מקצוע רפואי או פרא רפואי כלשהו אלא עורך דין שעוסק במלוא זמנו בייצוג נפגעות ונפגעי הטרדה מינית ועבירות מין למיניהן והמאמר נכתב על סמך ניסיונו הרב עם הנפגעות והנפגעים. הגם שקרוב ל 90% מהקורבנות הן נשים – מטעמי נוחות, מאמר זה נכתב בלשון זכר בלבד אך הכוונה לשני המינים גם יחד.

מהי פוסט טראומה?

ע"פ מקור אינטרנטי פוסט טראומה מוגדרת כך: "הפרעה פוסט-טראומטית (PTSD)".

הפרעה נפשית הנגרמת כתוצאה מחשיפה לאירוע טראומטי; בדרך כלל, אירוע יחיד ומוגדר כמו אונס, פיגוע טרור או שוד מזויין. האירוע מופיע בתוך רצף של חיים נורמאליים; הוא מוגדר בזמן ואפשר לזהות את ההתחלה והסיום שלו. מדובר בחוויה (או חוויות) שלא ניתן להתנגד אליהן, אבל גם אי אפשר להכילן.

הנפגע עומד חסר ישע לנוכח כוח חזק ממנו וחווה אימה ואובדן שליטה. האירועים הטראומטיים כרוכים בדרך כלל באיום על החיים, על השלמות הגופנית ו/או השלמות הנפשית, וממוטטים את עולמו של האדם כפי שהוא הכיר אותו עד כה. האדם שחווה את האירוע הטראומטי נכנס למצב של הלם, חוסר אונים, הצפה רגשית ואף קריסה של המערכות המנטליות.

בזמן החשיפה לאירוע הטראומטי המערכת הנפשית של הנפגע/ת מוצפת בגירויים שאותם היא אינה יכולה להכיל ולעבד. הגירויים הללו נותרים במערכת בצורתם הגולמית והלא מעובדת, ומדי פעם שבים וחודרים למרכז התודעה בצורתם המקורית והלא מעובדת.

באופן זה, הנפגע/ת חווה מחדש את האירוע הטראומטי באופן פיזי או נפשי, ממש כאילו הוא קורה שוב ושוב. דימויים, זיכרונות, רעשים וריחות שהיו בפועל בזמן התרחשות הטראומה שבים ותוקפים את הנפגע/ת. החודרנות של המרכיבים  הטראומטיים גורמת לסבל רב ולכן הנפגעים מנסים להימנע מכל דבר שעשוי להזכיר להם את האירוע הטראומטי.

בדרך זו, נוצר מעגל של חוויות חודרניות מצד אחד והתנהגות של הימנעות מצד שני. מעגל זה הוא לב-לבה של התסמונת-הפוסט-טראומטית, הנקראת בשפה המקצועית (PTSD (Post Traumatic Stress Disorder."

התנהגות פוסט טראומטית בהטרדה מינית
התנהגות פוסט טראומטית בהטרדה מינית

פוסט טראומה בעקבות הטרדה מינית

הטרדה מינית הינה שם כולל למגוון המזעזע של סוגים רבים של פגיעות מיניות.

מה נכלל תחת המושג הטרדה מינית

הטרדה מינית כוללת בין היתר: הטרדות מיניות מילוליות [בעיקר התייחסויות חוזרות בעלות אופי מיני לאדם אחר שהראה למתייחס שאינו מעוניין בהן, הצעות חוזרות בעלות אופי מיני לאדם אחר שהראה למציע שאינו מעוניין בהן (ביחסי מרות אין צורך להראות שאין עניין בהתייחסויות או בהצעות הנ"ל וביחסי עבודה די בהצעה או בהתייחסות אחת ואין צורך שיהיו התייחסויות או הצעות חוזרות), התייחסות מבזה או משפילה למינו, מיניותו או נטייתו המינית של אדם (יכולה להתבטא הן במילים והן במעשים), מעשים מגונים (מעשים לצורך ביזוי, גירוי או סיפוק מיניים) שיכולים להתבטא הן במגע באזורים אינטימיים והן במעשים ללא מגע כלל (למשל צילום אדם במקלחת), פרסום צילום, סרטון או הקלטה של אדם במצבים אינטימיים ללא הסכמתו, מעשים קשים כמו אינוס או מעשי סדום ועוד.

נזקים כתוצאה מהטרדה מינית

  • כתוצאה מהטרדה מינית  עלולים להיגרם לנפגע נזקים שונים – ממוניים (הפסדי השתכרות, הוצאות טיפול והוצאות משפטיות, עזרת הזולת ועוד ועוד) ולא ממוניים (כאב וסבל ועוגמת נפש ועוד ועוד).
  • הנזקים יכולים להיות כלכליים ונפשיים, הנזקים הנפשיים יכולים לבוא לידי ביטוי בנכות נפשית זמנית או צמיתה (לצמיתות) והנכות הנפשית יכולה להיות גם נכות תפקודית.
  • כאשר מדובר בנכות נפשית כתוצאה מהטרדה מינית, מקובל לקבוע ששיעור הנכות התפקודית זהה לשיעור הנכות הנפשית.
  • פגיעה מינית הינה אירוע טראומתי שאחת ההפרעות הנפשיות הנגרמות כתוצאה ממנו הינה הפוסט טראומה.

פסיקת בתי המשפט והתייחסותה לפוסט טראומה כתוצאה מהטרדה מינית

הטראומה כתוצאה מפגיעה מינית עלולה לגרום לכך שייקח זמן רק עד שהנפגעים יוכלו לעבד את מה שקרה ולפעול בהיבט החוקי למימוש זכויותיהם החוקיות נגד הפוגעים.

בהסבר שלעיל נכתב בין היתר:

"בזמן החשיפה לאירוע הטראומטי המערכת הנפשית של הנפגע/ת מוצפת בגירויים שאותם היא אינה יכולה להכיל ולעבד. הגירויים הללו נותרים במערכת בצורתם הגולמית והלא מעובדת, ומדי פעם שבים וחודרים למרכז התודעה בצורתם המקורית והלא מעובדת"

בדרך כלל (לא בעקבות פגיעה מינית), כאשר אדם אינו פועל במשך זמן סביר בעקבות פגיעה בזכויותיו, הדבר עלול להקנות לצד השני בסיס משפטי לטענות כמו "כבישת תלונה" או "שיהוי". מכיוון שבתי המשפט מכירים בהפרעות הנפשיות האפשריות כתוצאה מפגיעה מינית, הרי שכאשר מדובר  בפגיעה מינית, טענות של שיהוי או כבישת תלונה מאבדות באופן מאד משמעותי ממשקלן ובדרך כלל לא יתקבלו.

כמו כן אי דיוקים וסתירות לא מהותיות בגרסתם של הנפגעים, לא אמורים לפגוע במהימנותם- זאת כתוצאה מההכרה בתוצאות הטראומה והפרעות נפשיות שונות הנגרמות מפגיעות מיניות. כאשר מדובר בקטינים שנפגעו מינית, כל הנ"ל מקבל משנה תוקף והחוק עוד מאפשר תוספת של 10 שנים לתקופת ההתיישנות הרגילה.

>>>  מאמר בנושא מניעת הטרדה מינית במקום העבודה <<<

נפגעתם מינית – מה עושים עכשיו?

המידע המקצועי הקיים בתחום זה הוא עצום והדקויות רבות וחשובות. אדם שאינו מומחה בתחום אינו יכול לעבד את האירועים ולקבל החלטות טובות באשר לדרכי הפעולה האפשריות ולאסטרטגיה העדיפה. עו"ד דורון ויינרייך עוסק בתחום זה שנים רבות והוא בעל ניסיון וידע שלא יסולאו בפז.

תאמו פגישה עם עו"ד ויינרייך כבר לימים הקרובים והימנעו מטעויות שאינן מחויבות המציאות.

 

לתשומת לב:

מאמר זה נכתב על ידי הנהלת האתר ונועד לתת מושג כללי וסכמתי בלבד. על כן יש להסתמך אך ורק על מידע מדויק שיימסר בפגישה אישית ותוך התאמה לפרטי המקרה הספציפי. כמו כן היכן שלשון המאמר מתייחסת מטעמי נוחות לאחד המינים בלבד- הכוונה לשני המינים כאחד

מה היה לנו עד עכשיו?
מידע נוסף בנושא

המידע באתר זה רלוונטי, חשוב ומועיל ככל שיהיה, אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו, אינו מהווה עידוד לנקוט בפעולה משפטית או להימנע ממנה וכמובן אינו תחליף לפגישה אישית, רגישה, אמפתית ודיסקרטית עם עורך דין דורון ויינרייך. כל נקיטת פעולה או הימנעות ממנה מבלי להתייעץ לפני כן עם עורך דין הינה על אחריות מבצע הפעולה או הנמנע ממנה בלבד.