הטרדה מינית במגזר החרדי

הטרדות מיניות הינן, לצערנו, חוצות מגזרים וקורות בכל מקום. אלא שבמגזרים ובקהילות מסוימות, דוגמת הקהילה החרדית, הסטיגמה סביב הטרדות מיניות עודנה חזקה מאוד. לא מצדו של המטריד, כמובן, אלא מצדה של המתלוננת הנתפסת כמי ש"מוציאה את הכביסה המלוכלכת החוצה" ולעיתים אף כמי שמוציאה דיבה וכשקרנית. על כן, חשוב לנהל תיקי הטרדה מינית במגזר החרדי בשום שכל ובאופן שלא יפגע כלל בנפגעת. המשיכו לקרוא וגלו כיצד עושים זאת.

הטרדות מיניות – מילה כנגד מילה

עבירות ההטרדה המינית נחשבות לעבירות קלות יחסית בעולם עבירות המין. הטרדה מינית יכולה להתבצע בדיבור בלבד, כאשר מדובר בהטרדה מינית מילולית ועל כל פנים הטרדות מיניות אינן כוללות בעילה מלאה והן יכולות להיעשות ללא כל אלימות מינית. מעשי ההטרדה המינית אינם מותירים בהכרח חותם פיזי בגופם של הנפגעים, גם אם הם מותירים צלקות נפשיות עמוקות.

זאת ועוד, מטבען של עבירות אלו הן מבוצעות בצנעה, ללא תיעוד אנושי או אלקטרוני לאירוע. אף אדם אינו מודע למעשי ההטרדה המינית, מלבד הפוגע והנפגעת. כזכור, הנפגעת תתקשה להציג ממצאים על גופה המוכיחים את קרות ההטרדה המינית.

כתוצאה מכך, עבירות ההטרדה המינית הופכות, לא אחת, לעבירות של מילה כנגד מילה. מילתו של הפוגע כנגד מילתה של הנפגעת. כידוע, הכלל המשפטי הבסיסי קובע כי המוציא מחברו – עליו הראיה ולכל אדם עומדת חזקת החפות עד שיוכח אחרת. מי שטוענת לפגיעה מינית תצטרך להוכיח זאת. לא המטריד הוא זה שצריך להיאבק על חפותו, אלא הנפגעת היא זו שתיאבק על אשמתו של הפוגע.

כתוצאה מכך, במשך שנים רבות הייתה נטייה כללית בציבור שלא להאמין לתלונות רבות על הטרדה מינית. נוצרה סטיגמה חברתית שגויה בתכלית, לפיה רבות מהתלונות הן תלונות שווא שנועדו לפגוע בנאשם על לא עוול בכפו.

מציאות זו השתנתה בעשורים האחרונים, עם עלייתה של תנועת Me Too ודומותיה לתודעה הציבורית. תנועות פמיניסטיות אלו הנחילו לציבור את התובנה כי רובן המוחלט של התלונות הן תלונות אמת ויש להאמין לנפגעות ההטרדה המינית.

הטרדה מינית במגזר החרדי

הטרדה מינית במגזר החרדי

היחס להטרדה מינית במגזר החרדי

תנועת Me Too הינה תנועה וירטואלית בעיקרה. עיקר תאוצתה ברשתות החברתיות ובמדיה. המגזר החרדי, כידוע, אינו חשוף במידה משמעותית לעולמות תוכן אלו וממילא הוא לא נסחף אחר תנועת Me Too ומסריה. כתוצאה מכך, בקרב רבים במגזר החרדי נותרה אותה סטיגמה ביחס למתלוננות על הטרדות מיניות וישנה נטייה שלא להאמין להן, אף כשהתלונות מגובות בעדויות.

הנטייה מתעצמת כאשר הפוגעים הינם דמויות מופת מוכרות ברחוב החרדי. זאת ועוד, הקהילה החרדית הינה קהילה דתית, סגורה יחסית, המתנגדת באופן עקרוני לדיונים "בערכאות", כלומר בבתי משפט אזרחיים. בשל כך, על מי שמתלוננת במשטרה או מגישה תביעה אזרחית כנגד הטרדה מינית, רובצת סטיגמה נוספת של חוסר נאמנות דתית והוצאת הכביסה המלוכלכת.

כל אלו מובילים למציאות בה היחס לתלונות על הטרדה מינית במגזר החרדי עודנו שלילי והמתלוננת עלולה לסבול ולהיענש אף יותר מזה שפגע בה. חשוב להדגיש כי יחס זה החל להשתנות בשנים האחרונות ממש, עם פרסומן של פרשיות חיים ולדר ויהודה משי זהב, אולם היחס להטרדה מינית במגזר החרדי עודנו רחוק מאוד מהיחס לנושא בציבור הכללי.

 

טיפול בהטרדות מיניות במגזר החרדי

כיצד, אם כן, ניתן לטפל בהטרדות מיניות במגזר החרדי? האם נגזרה על הנפגעות שתיקה והן לעולם לא יקבלו את הפיצויים המגיעים להן? האם הפוגע לא יבוא כלל על עונשו? התשובה היא שבעזרת עורך דין המנוסה בייצוג נפגעות הטרדה מינית במגזר החרדי, הנפגעת תוכל לקבל פיצויים מהפוגע ולקבל הכרה מסוימת לפגיעה בה.

עורך הדין ידע כיצד לפנות אל הפוגע או אל באי כוחו בערוצים המקובלים במגזר החרדי ובמקביל לפתוח בהליכים במערכות השיפוט האזרחיות. הפוגע יבין כי הוא ניצב בפני מצוקה של ממש וייאות לשלם פיצויים לנפגעת בתנאי לסגירת ההליכים כנגדו.

בשלב זה, הכדור יחזור לידיים של הנפגעת. ככל שהנפגעת תהיה מעוניינת לשמור על דיסקרטיות ולא להיחשף בפני החברה שלה בתור מתלוננת על הטרדה מינית, הנפגעת תוכל להסכים לקבלת כספי הפיצויים עבור הפגיעה שנגרמה לה.

האם מדובר במצב אידיאלי? בוודאי שלא. אך אנו לא באנו לתקן חברה בכללותה אלא לסייע לנפגעת ספציפית וייתכן בהחלט כי היא תעדיף שלא להיחשף ולא לפגוע במרקמי החיים של קהילתה.

לחלופין, הנפגעת תוכל לבחור שלא להסכים לקבלת הכספים ולהתקדם להגשת תביעה כנגד הפוגע. כמובן שהנפגעת תזכה לדיון דיסקרטי בדלתיים סגורות ושמה לא ייחשף לציבור דרך בית המשפט. קיים חשש, כמובן, שהתביעה תתפרסם דרך ערוצים אחרים אך חשוב לדעת כי ניתן יהיה לנקוט בצעדים משפטיים כנגד מי שיפרסם פרטים אודותיה ויפגע בה בשל כך.

 

התנכלות בשל תביעת הטרדה מינית

ככל שהנפגעת תגיש תביעה על ההטרדה מינית ותיפגע כתוצאה מהגשת התביעה, היא תוכל להגיש תביעה על התנכלות כנגד מי שפגע בה. התנכלות אסורה לפי סעיפים 3 (ב) ו-4 לחוק למניעת הטרדות מיניות, הקובעים בזו הלשון:

3(ב): התנכלות היא פגיעה מכל סוג שהוא שמקורה בהטרדה מינית, או בתלונה או בתביעה, שהוגשו על הטרדה מינית

4: לא יטריד אדם מינית את זולתו ולא יתנכל לו

אם כן, התנכלות מוגדרת ככל פגיעה שהיא באדם שמקורה בהגשת תלונה או תביעה על הטרדה מינית. כך, הנפגעת תוכל להגן על עצמה מפני פגיעות בתוך החברה שמקורן בהגשת התלונה על ידה.

 

דיסקרטיות היא שם המשחק

בשורה התחתונה, לא משנה באיזה ערוץ תבחרנה הנפגעות, דיסקרטיות היא שם המשחק. עורך הדין יצטרך לדעת כיצד להשיג את מבוקשן מבלי לחשוף אותן בניגוד לרצונן. לשם כך, נדרשים ניסיון ומיומנות בניהול תיקי הטרדה מינית בחברה החרדית ועם כללי המשחק המקובלים בקהילה זו.

 

עו"ד דורון ויינרייך

חוויתן הטרדה מינית במגזר החרדי? מעוניינות לקבל את הפיצויים המגיעים לכן, בבית המשפט או מחוצה לו? פנו אלינו אל משרד עו"ד דורון ויינרייך. עו"ד ויינרייך הינו עו"ד ותיק ומנוסה בעל היכרות מעמיקה עם הקהילה החרדית ועם ניהול תיקי הטרדות מיניות בתוך הקהילה. דעו – עו"ד ויינרייך מייצג נפגעי ונפגעות הטרדה מינית בלבד ולעולם לא מייצג את הצד הפוגע. צרו קשר עם המשרד, והגנו על זכויותיכן.

לתשומת לב:

מאמר זה נכתב על ידי הנהלת האתר ונועד לתת מושג כללי וסכמתי בלבד. על כן יש להסתמך אך ורק על מידע מדויק שיימסר בפגישה אישית ותוך התאמה לפרטי המקרה הספציפי. כמו כן היכן שלשון המאמר מתייחסת מטעמי נוחות לאחד המינים בלבד- הכוונה לשני המינים כאחד

מה היה לנו עד עכשיו?

המידע באתר זה רלוונטי, חשוב ומועיל ככל שיהיה, אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו, אינו מהווה עידוד לנקוט בפעולה משפטית או להימנע ממנה וכמובן אינו תחליף לפגישה אישית, רגישה, אמפתית ודיסקרטית עם עורך דין דורון ויינרייך. כל נקיטת פעולה או הימנעות ממנה מבלי להתייעץ לפני כן עם עורך דין הינה על אחריות מבצע הפעולה או הנמנע ממנה בלבד.