הטרדה מינית בלידה

לידה היא אירוע מהמשמחים שיש בחיינו. לכן, הטרדות מיניות בלידה הינן חמורות במיוחד ועלולות להוביל למשברים רגשיים ואף פיזיים קשים. לעיתים, האישה היולדת כלל אינה מודעת לכך שהיא הוטרדה מינית במהלך הלידה והיא מפנימה זאת רק כמה ימים לאחר מכן. מה מוגדר כהטרדה מינית בלידה? מה ניתן לעשות אם נפגעתן מהטרדה מינית שכזו? כל זאת ועוד בהמשך המאמר.

מהי הטרדה מינית בלידה

כולנו מכירים את המונח הטרדה מינית ואף עושים בו שימוש נרחב. עם זאת, הטרדה מינית מוגדרת כשורת התנהגויות מיניות ספציפיות, בסעיף 3 לחוק למניעת הטרדה מינית. התנהגויות אלו הן התנהגויות מיניות בלתי ניאותות, בין אם מדובר בדיבור מיני מגונה או במעשים מיניים בלתי רצויים של ממש.

על כל פנים, לעניין הטרדה מינית בלידה, רלוונטית בעיקר ההתנהגות השנייה המנויה בחוק: "מעשים מגונים כמשמעותם… בחוק העונשין" וכן ההגדרה החמישית: "פרסום תצלום, סרט או הקלטה של אדם, המתמקד במיניותו, בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו, ולא ניתנה הסכמתו לפרסום". נרחיב אודות הטרדות מיניות אלו.

 

מעשים מגונים בלידה

מעשים מגונים מוגדרים בחוק העונשין כמעשים הנעשים לשם ביזוי, גירוי או סיפוק מיני. בפשטות, מדובר בנגיעות מיניות בלתי רצויות. נגיעות שכאלו נחשבות למעשים מגונים ולהטרדה מינית. במהלך הלידה, מטבעם של דברים, האישה נדרשת לחשוף את עצמה בפני הצוות הרפואי המיילד אותה והצוות הרפואי, על האחיות והרופא הגניקולוג שבו, יצטרכו לגעת באישה ולסייע לה בלידה.

מגע שכזה בין הרופא לבין היולדת, הינו כשר, רצוי וחיוני. הרופא הגניקולוג מסייע לאישה בלידתה ולא צפויה להיות כל בעיה במגע שכזה. אולם ברגע בו המגע חורג מהצורך המקצועי וזולג אל המגע המיני, הרי שהוא אסור, חמור בהחלט ונחשב להטרדה מינית בלידה.

הטרדה מינית בלידה

הטרדה מינית בלידה

מעבר לכך, אפילו מגע רפואי הנחוץ ונצרך לטיפול, עלול להיחשב להטרדה מינית בלידה. זאת, כאשר המניעים של הרופא אינם מקצועיים וטהורים אלא מיניים. הבעיה היא, כמובן, שאיננו חוקרי כליות ולב וקשה לדעת האם המגע הרפואי הוא מקצועי או שמא מדובר במגע מיני. כיצד, אם כן, ניתן להבחין בין מגע רפואי – מקצועי לבין מגע מיני פסול הנחשב להטרדה מינית בלידה?

לתחושתה של היולדת תפקיד מפתח בזיהוי המגע. ככל שהמגע יוצר אצל היולדת תחושות אי נוחות, ייתכן בהחלט שמדובר במגע מיני. המגע הרפואי לא אמור לעורר אי נוחות ואם אלו תחושותיה של היולדת, כנראה שיש בהן ממש. עם זאת, מומלץ בשלב זה לבקש מהרופא לפעול אחרת כדי למנוע את אותן תחושות. ככל שהתחושות ממשיכות והרופא בשלו, הרי שמדובר בהטרדה מינית בלידה.

כמו כן, היולדת, ואף הסובבים אותה, יוכלו לזהות מגע מיני שאינו באמת נצרך לשם הלידה. השתהות במגע באזורים אינטימיים, נעיצת מבטים, הסרת הסדין הפרוס על היולדת שלא לצורך וכדומה, ייחשבו להטרדה מינית בלידה וניתן יהיה לזהות אותם מתוך צפיה ברופא ובהתנהגותו.

לעיתים, המעשים המגונים בלידה יהיו חמורים מאוד. הרופא יחרוג באופן מובהק מהמסגרת הטיפולית וישדר ליולדת מסרים מיניים. המעשים יכולים להיות מלווים בדיבור מיני, שייחשב להטרדה מינית בלידה בפני עצמו. אף התפשטות של הרופא או חשיפה חלקית של עצמו בפני היולדת הינה הטרדה מינית בלידה, מהסוג החמור ביותר.

חשוב לדעת כי במקרים בהם המגע המיני כולל החדרה של איבר או חפץ לתוך נרתיקה של היולדת, ייתכן בהחלט כי לא מדובר עוד בהטרדה מינית בלידה אלא בבעילה אסורה או באונס של ממש. החדרה שכזו עלולה להתרחש מיד לאחר הלידה או עוד לפני תחילת הלידה הפעילה.

אם כן, מעשים מגונים עלולים להתרחש בזמן הלידה, לפניה או בסמוך לאחריה. מעשים אלו ייחשבו להטרדה מינית בלידה. מגע מצד הרופא, החורג מהצרכים הרפואיים ונעשה לצרכים מיניים, ייחשב למעשה מגונה ולהטרדה מינית. לעיתים, פשוט לעמוד על כך שמדובר במגע מיני. במקרים אחרים, תצטרכו חדות וערנות כדי לזהות שמדובר בהטרדה מינית בלידה. לכן, חשוב שלא לתת אמון מלא ברופאים ולבחון את התנהלותם שהיא נותרת בשדה המקצועי גרידא ואינה חורגת לשדה המיני.

 

פרסום תצלומים של היולדת

כזכור, פרסום תמונות אינטימיות של אישה בנסיבות העלולות להשפיל אותה, נחשב להטרדה מינית. לא רק זאת אלא גם שפרסום זה ייחשב לפגיעה במזיד בפרטיות. תצלום של אישה בלידתה והפצת התמונה ללא אישורה, יכול להיחשב בהחלט להטרדה מינית בלידה ולפגיעה בפרטיות.

לעניין זה, אין משמעות אם מצלם התמונה ומפיצה הוא הרופא, האחות, או מנקה שנכנס לחדר הלידה וצילם את התמונה. פרסום התמונה ייחשב להטרדה מינית בלידה וניתן יהיה למצות את הדין כנגד המטריד.

 

פיצויים על הטרדה מינית בלידה

נפגעות הטרדה מינית בלידה זכאיות לפיצויים ממי שפגע בהן. את הפיצויים הן תוכלנה לקבל במסגרת תביעה אזרחית שתוגש כנגד המטריד. לחלופין, תוכל הנפגעת לקבל את תשלום הפיצויים כחלק מההליך הפלילי המתנהל כנגד הפוגע, בהתאם לסעיף 77 לחוק העונשין. לכל אחת מהדרכים לקבלת הפיצויים יתרונות וחסרונות, ורצוי להיוועץ עם עורך הדין בנוגע לדרך הפעולה המומלצת ביותר.

על כל פנים, כדי שההליכים אכן יצליחו ותקבלו את הפיצויים המגיעים לכן, חשוב שתהיו מיוצגות על ידי עורך דין מהשורה הראשונה בתחום. בתיקי הטרדה מינית אין תחליף לידע ולניסיון בתחום ועורך דין המנוסה בייצוג נפגעות עבירה ישיג עבורכן את הפיצויים המבוקשים.

 

פיצויים על הטרדה מינית עם עו"ד ויינרייך

ישנה חשיבות קריטית לאיכות הייצוג המשפטי בתיקי הטרדה מינית. עו"ד ויינרייך הינו עורך דין מנוסה המתמחה בתחום ההטרדות המיניות. פנו אליו לקבלת ייעוץ וייצוג מהשורה הראשונה בתחום, תוך שמירה על דיסקרטיות מלאה וכבודן של הנפגעות. דעו כי עורך דין ויינרייך חרט על דגלו את ערכי המוסריות והיושר. לאור זאת, הוא מייצג את הנפגעות בלבד ולעולם לא את הצד הפוגע.

לתשומת לב:

מאמר זה נכתב על ידי הנהלת האתר ונועד לתת מושג כללי וסכמתי בלבד. על כן יש להסתמך אך ורק על מידע מדויק שיימסר בפגישה אישית ותוך התאמה לפרטי המקרה הספציפי. כמו כן היכן שלשון המאמר מתייחסת מטעמי נוחות לאחד המינים בלבד- הכוונה לשני המינים כאחד

מה היה לנו עד עכשיו?

המידע באתר זה רלוונטי, חשוב ומועיל ככל שיהיה, אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו, אינו מהווה עידוד לנקוט בפעולה משפטית או להימנע ממנה וכמובן אינו תחליף לפגישה אישית, רגישה, אמפתית ודיסקרטית עם עורך דין דורון ויינרייך. כל נקיטת פעולה או הימנעות ממנה מבלי להתייעץ לפני כן עם עורך דין הינה על אחריות מבצע הפעולה או הנמנע ממנה בלבד.