מי שלא עבר הטרדה מינית לא יוכל להבין את ההלם, ההשפלה, העלבון, החרדה, הבלבול, הפגיעה בכבוד העצמי ושאר הרגשות והתחושות שחולפים במוחם של נפגעות ונפגעי הטרדה מינית במהלך סערת הרגשות שהם חווים בעקבות הפגיעה – ההטרדה המינית. בתוך המצב הזה, אי אפשר לקבל החלטה נכונה מה לעשות לאחר שהטרדתי מינית. המידע הנדרש בשביל להבין מבחינה משפטית מה עברתם ומה נכון לעשות הוא רב וסבוך וגם במצב רגיל – לבד לא הייתם יודעים מה לעשות – קל וחומר במצב הנפשי בו אתם נמצאים לאחר ההטרדה המינית.
מהי הטרדה מינית?
הטרדה מינית הינה אחת משש התנהגויות ראשיות אסורות המוגדרות בחוק למניעת הטרדה מינית, אשר בתי המשפט באלפי פסקי דין פירשו אותן ויצרו קוד מצטבר הכולל הרבה מאד מעשים שבמצבים בהם נעשו הם נחשבים להטרדה מינית אסורה.
מעשים בעלי אופי מיני
הטרדה מינית הינה שורה של מעשים בעלי אופי מיני הפוגעים בכבוד האדם ובזכויות רבות שלו והיא כוללת סחיטה באיומים לעשות מעשים בעלי אופי מיני, מעשים מגונים שנעשים לצורך גירוי, ביזוי או סיפוק מיניים (כולל מעשי אינוס, מעשי סדום, מעשי בעילה אסורה בהסכמה), הצעות והתייחסויות חוזרות בעלות אופי מיני שהאדם אליו הופנו הראה שאינו מעוניין בהן (למעט ביחסי מרות בהם יורדת מהמוטרד הדרישה להראות שאינו מעוניין ולמעט ביחסי עבודה בהם די בהצעה או בהתייחסות אחת), התייחסות מינית מבזה או משפילה כולל לנטייתו המינית של אדם, פרסום תמונות, סרטונים או הקלטות מיניים ועוד.
כאמור זוהי הגדרה רחבה מאד ובפועל היא כוללת אלפי התנהגויות שונות באין ספור מצבים.
חשיבותו של אבחון וייעוץ משפטי מקצועי, יסודי, אמפטי ודיסקרטי
האבחון המקצועי של המעשים שנעשו כלפיך חשוב ביותר. יש הרבה מאד משתנים שיכולים להרכיב את התמונה הכללית כמו למשל:
- האם המקרה גבולי ומדובר במעשים שהם אמנם פסולים ולא ראויים אך המעשים הללו לא עברו את הרף והפכו בלתי חוקיים?
- ככל שהמעשים אכן מהווים הטרדה מינית – מה המשמעות החוקית שלהם: אילו עבירות פליליות הם מקימים ומה הסנקציות החוקיות בגינן ומה העוולות האזרחיות שעולות מהם ומה הפיצוי פוטנציאלי שגלום בהם?
- האם יש או אין התיישנות?
- האם פרט למטריד מינית יש עוד גורמים שהפרו זכויות חוקיות של הנפגע– למשל האם המעסיק מילא את כל הוראות החוק בענין מניעת הטרדה מינית וטיפול יעיל בהטרדה מינית ואם לא- מה המשמעויות בייחס לנפגע?
- האם היתה במקרה הזה גם התנכלות ומה המשמעויות?
- מה האופציות החוקיות העומדות לרשות הנפגע?
- מה האפשרות החוקית המתאימה ביותר למאפיינים הספציפיים של המקרה ושל הנפגע?
- אם יש כמה אפשרויות שמתאימות, מה הסדר הכרונולוגי החכם ביותר שהנפגע יכול לנקוט בו?
הנקודות הנ"ל הן רק דוגמה מתוך שלל נושאים שבהם תעסוק פגישת ייעוץ מקצועית, אנושית, אמפטית וללא מגבלת זמן אצל עורך דין דורון ויינרייך, שמזה שנים רבות מתמחה אך ורק בייצוג נפגעות ונפגעי הטרדה מינית ומקפיד לעולם לא את הפוגעים.
בעקבות הייעוץ
הייעוץ ייתן בידכם כלים לקבלת החלטות:
- תבינו את כל המשמעויות המשפטיות של המקרה.
- תקבלו המלצות אסטרטגיות שמותאמות ספציפית למקרה שלכם וליכולותיכם.
- תקבלו תכנית פעולה מפורטת מחולקת לשלבים.
- תוכלו לקבל המלצה על מומחה שניתן לפנות אליו לאבחון נזק נפשי ככל שנגרם לכם.
- תרגישו שאתם מחזירים לעצמכם את השליטה על המצב.
- תרגישו שאתם מתחילים לסגור מעגל שנועד לגרום למטריד לשלם ביוקר על הפגיעה בכם.
- תבינו את החשיבות של השילוב בין ייצוג משפטי מקצועי, יסודי ומהימן לבין ליווי אנושי, אמפתי ותומך שבלעדיו לא ניתן לעבור את התהליך המורכב שעומד בפניכם.
אף פעם לא מאוחר מידי לפנות לייעוץ משפטי
עפ"י החוק האזרחי לאחר 7 שנים מהמקרה חלה התיישנות, ההתיישנות הפלילית תלויה באפיון העבירה שבוצעה ויש התיישנות שונה לעבירות המוגדרות החטא, עוון או פשע.
ההתייחסות כאן תהא להתיישנות האזרחית בלבד וגם היא בקווים כלליים וסכמתיים שאין להסתמך עליהם בקבלת ההחלטות אלא אך ורק על ייעוץ ספציפי בפגישת ייעוץ.
כאמור תקופת ההתיישנות הינה 7 שנים.
בדרך כלל כשמדובר בעוולות שבוצעו בקטין, ההתיישנות מתחילה להימנות עם הגיעו לגיל 18 ומכאן שההתיישנות בתום 7 שנים תחל עם הגיעו לגיל 25.
לעומת זאת, כאשר מדובר בקטין שבוצעו בו עבירות מין או התעללות מינית, 7 שנות ההתיישנות יתחילו להימנות במקום בגיל 18 בגיל 28 ומכאן שההתיישנות תחל רק עם הגיע הנפגע/ת לגיל 35.
ההתיישנות אינה מוחקת את המעשים- היא מטילה מחסום דיוני ומונעת נקיטת הליכים משפטיים לאחר שהיא חלה. יחד עם זאת, לחוק ההתיישנות יש חריגים ולכן אין לוותר מראש אף פעם גם אם נראה לכם שלכאורה חלה התיישנות.
בפגישת הייעוץ ייעשה אפיון מדויק של ענין ההתיישנות וככל שעל פניו יסתמן שאכן חלה התיישנות, תיבחן סוגיית החריגים וייבדק האם יש דרך חוקית להתגבר על ההתיישנות.
מקרים בהם הושגו תוצאות ללקוח חרף ההתיישנות
לא מעט מקרים שנראו לנפגעות והנפגעים כאבודים מראש הסתיימו לאחר ייעוץ של עורך דין ויינרייך בהענשת הפוגע באופן חוקי ובסגירת מעגל עם המטריד. זה לא קורה בכל המקרים אבל בהחלט קורה בלא מעט מקרים ובוודאי מצדיק לא לוותר מראש וכן לפנות לייעוץ בהקדם האפשרי לאחר קבלת ההחלטה לפעול.
אז מה עושים?
מתאמים פגישה בלתי מחייבת עם עורך דין ויינרייך כבר לימים הקרובים ומקבלים כלים לקבלת החלטה ביחס לסגירת מעגל עם המטריד שפגע בכם.
מעשים הנחשבים הטרדה מינית בישראל מפורטים בחוק למניעת הטרדה מינית. החוק מפרט 6 סוגי מעשים עיקריים וכלליים אשר נחשבים הטרדה מינית וכן, מפרט מה יהיה העונש בגינם.
חשוב ביותר שעורך דין שמטפל בנושא הטרדות מיניות יהיה בעל ידע וניסיון רבים לטיפול בתחום. מעבר להמלצה על ההליך המתאים ביותר עבורכם, עורך דין חייב להיות בעל אינטליגנציה רגשית גבוהה ויכולת בינאישית ואמפתית אשר הכרחיות לטיפול בנפגעות ונפגעי הטרדה מינית ורק השילוב של כל המרכיבים הללו יחד ממקסם את הסיכויים לתוצאות הטובות ביותר עבורכם..
במסגרת הייעוץ יש בידיכם הזדמנות להכיר באופן הישיר ביותר את עורך הדין ולהתרשם מיכולותיו ונסיונו המקצועיים וכן מאיכות הקשר האמפתי והאישי שהוא מסוגל לקיים אתכם. עורך הדין יאפיין את המקרה ומשמעויותיו המשפטיות, יציע לכם את ההצעה הטובה ביותר לדעתו בהתאמה לרצונותיכם ולאינטרסים שלכם וייגבש אתכם את האסטרטגיה שתמקסם את סיכוייכם להגיע לתוצאה המקווה.
אנשים רבים אשר חווים הטרדה מינית נתונים במצב רגשי מורכב לאחר מכן ולא פנויים לחשוב על הליך משפטי. גם אם עבר זמן רב, כדאי לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין שזהו תחום התמחותו לקבלת ייעוץ מתאים.